Whiskeymarinad

  • Marinad:
  • Råa tigerräkor beräkna 6-8st per person
  • 3-4 vitlöksklyftor eller vitlökspulver
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 6 cl whiskey
  • 1 msk socker (kan uteslutas)

Gör så här

Tina och skala räkorna. Skär gärna ett snitt i ryggraden.
Blanda ihop marinaden. Pressa vitlöken eller ta vitlökspulver.
Lägg räkor och marinad i en plastpåse och blanda väl. Låt stå i kyl 1-2 timmar.

När räkorna är marinerade så gör du pastasåsen.
Finhacka vitlök och lök. Ta ur kärnorna i chilin om du inte vill ha det jättestarkt. Finhacka den också. I med olivolja i en stor stekpanna. I med oreganon (vilket jag föredrar framför basilika) . Bryn några minuter, häll sedan i tomaterna och vinet. Låt puttra ett tag så massan blir lite fastare. Salta och peppra.

Whiskeysås

För de nyfikna, bla Emma, så kommer här receptet på den extremt goda whiskeyåsen

Whiskeysås, 4 port

2 schalottenlökar
smör
4 msk whiskey
3 msk koncentrerad kalvfond
3 dl grädde
1 dl vatten

Skala och finhacka löken och fräs den i smör i en kastrull. Häll i hälften av whiskeyn. Rör runt lite snabbt. Häll sedan i fond, vatten och grädde. Låt såsen puttra på låg värme tills den ska serveras. Häll då i resten av  whiskeyn och smaka av med salt och peppar.

Vill man ha en tjockare sås, red med 1-1,5 msk mjöl efter det att man fräst löken.